Ugrás a tartalomra

Magyar siker a nemzetközi logisztikában

Magyar siker a nemzetközi logisztikában

Gartner: a Schneider Electric ellátási lánca a világ legjobbjai közt

Budapest, 2017. július 24. – A Schneider Electricet, az energiamenedzsment és automatizálás nemzetközi szakértőjét 2017-ben – a tavalyihoz képest egy helyet előrelépve – a 17. helyre sorolta a Gartner a világ 25 vezető ellátási lánca között. A francia központú vállalat 11 milliárd eurós ellátási láncát 209 gyáregység és 94 elosztóközpont alkotja, összesen 44 országban. 150 000 fő dolgoz fel napi 130 000 rendelést és kezel 500 000 terméket. A Gartner elismerése hazai érdem is, hiszen a Szigetszentmiklóson található, 10 éve alapított nemzetközi logisztikai központ alkotja a vállalat elosztóközpontjainak gerincét, ráadásul a 3 legfontosabb logisztikai bázis egyikének számít Európában.

A Schneider Electric a globális gyakorlatokat részben a magyar egységben fejleszti ki, és egyfajta innovációs központként számtalanszor itt is alkalmazzák először ezeket. A vállalat számára a fejlesztések részeként kiemelt fontosságú, hogy „Tailored Supply Chain” programjával szegmentált, egyedi igényekre szabott megoldásokat kínáljon partnereinek és ügyfeleinek.

A 351 millió eurós forgalmú hazai elosztóközpont a vállalat termékeit juttatja el Európa országaiba, valamint kis- és középfeszültségű berendezéseket adaptál. Területe a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára megháromszorozódott, 24 586 négyzetméterre bővült. Munkatársainak száma megduplázódott: jelenleg több, mint 230 fős foglalkoztatottsággal a disztribúciós központ meghatározó munkaadó a térségben, és 120 beszállítóval áll partnerségben. Emellett 2007 óta duplázódott a megrendelések és a raktárkészleten lévő termékek száma is.

A Schneider Electric logisztikai központja ma már összesen 19 ország számára szállít termékeket. Naponta több mint 13 000 rendelés sor hagyja el a szigetszentmiklósi raktárbázist, ami volumenében 120 tonnányi árumennyiséget jelent. Több mint 90 százalékban készletről szolgálják ki a vevőket, mivel csak így biztosítható a lehető legrövidebb kiszállítási idő, ami jelenleg az egyik kulcsfontosságú tényező a piacon.

„A következő 3 évben célunk, hogy új országok bevonásával legalább 20 százalékos volumennövekedést érjünk el. A raktárfolyamatok fejlesztése érdekében olyan új technológiákba kívánunk befektetni, mint például a vezető nélküli járműflotta kiépítése és emellett IoT-megoldások segítségével minél fejlettebb szolgáltatásokat szeretnénk nyújtani ügyfeleink számára” – mondta Ioannis Oikonomopoulos, a Schneider Electric nemzetközi elosztóközpontjának igazgatója.

10 év fejlesztései számokban

Így változtak a regionális elosztóközpont paraméterei 2007 és 2017 között:

  • Alapterület: 9000 nm2 24 586 nm2
  • Munkavállalók száma: 162 232
  • Készletérték: 9,8 millió euró 22 millió euró
  • Cikkelemek (SKU)1 száma: 9800 db 16 089 db
  • Rendelés sor száma: 3800 db 13 115 db

A Gartner Supply Chain Top 25 listáról

A Gartner riportjában a kiemelkedő eredményeket elért vállalatokat két fő szempont: az üzleti teljesítmény és a szakmai elismertség alapján rangsorolta. Az üzleti teljesítmény megállapítása olyan nyilvánosan hozzáférhető pénzügyi és CSR adatokra támaszkodik, amelyek alapján képet lehet alkotni a cég eddigi teljesítményéről, míg a szakmai vélemény a későbbi fejlődési lehetőségeket és az ellátási láncok közösségében elfoglalt vezető szerepét veszi figyelembe. A végleges pontszámot e két szempont összesített eredményei adják. Annak érdekében, hogy a kiértékelt vállalatok számát kezelhető szinten tartsák, illetve kellőképpen figyelembe vegyék az infláció és a piaci növekedés nagyobb szervezetekre gyakorolt hatásait, 2015-ben az általános bevételi küszöbértéket 10 milliárd amerikai dollárról 12 milliárd amerikai dollárra emelték. A top 25 vállalatot a Fortune Global 500 és a Global 2000 évente kiadott listáján szereplő szervezetek közül választották ki.

A Schneider Electricről

A Schneider Electric az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője. A 2016-os gazdasági évben vállalatunk 25 milliárd eurós árbevételt ért el, és 100 országban több mint 160.000 alkalmazottunk segíti ügyfeleinket abban, hogy energiagazdálkodásukat és folyamataikat biztonságossá, megbízhatóvá, hatékonnyá és fenntarthatóvá tegyék. A legegyszerűbb kapcsolóktól kezdve az összetett rendszerekig technológiánk, szoftvereink és szolgáltatásaink segítséget nyújtanak ügyfeleinknek abban, hogy tökéletesíthessék tevékenységük szabályozását és automatizálását. Összekapcsolt technológiáinknak köszönhetően iparágak újulhatnak meg, városok alakulhatnak át, és életek válhatnak gazdagabbá.

A Schneider Electricnél ezt úgy hívjuk: Life is On.

www.schneider-electric.hu


  1. SKU, vagyis stock keeping unit: készletnyilvántartás alapegysége, önálló EAN-kóddal rendelkező termék.

© 2018 Alplan Kft.